Berlin

Posted 15 January, 2018
Een van de leukste steden van Europa! Wat heerlijk altijd om deze stad te bezoeken. Deze keer vanwege een jubileum feestje met mijn vriendinnetje. Alhoewel hadden we beter in de zomer kunnen gaan want het weer was best vrij frisjes… maar aan de andere kant was het nu niet zo toeristisch druk. Berlijn is zeker een stad waar je als vegetariër, veganist of liefhebber van biologisch verantwoord voedsel “happy” kan zijn.
HAMBURGERS en TOURBUS

Tot onze verbazing hebben wij zelfs bij een hippe hamburger tent, PETER PANE, niet snel een keuze kunnen maken. Het aanbod van vegetarische en veganistische hamburgers is net zo groot als hun aanbod in vlees hamburgers. Als je van bier of wijn houdt, kies dan echt een merk die je kent! Witte droge wijn waar je een mega glas van krijgt of een grote pul bier van 1,5 liter waren geen succes… nu maakte de hamburger en salade het wel goed. Al was het een uitdaging om te kijken wat we hadden besteld, want de kaart is alleen in het Duits. En voor iemand die basis Duits kent, zijn alle tig-aardappel soorten, kaassoorten en gekke vegetarische opties een beetje lastig te vertalen en de grootte van de kaart helpt ook niet… best vermoeiend. Dus hadden we maar een keuze gemaakt en ons laten versassen.

Een echte aanrader bij een weekend trip Berlijn, is om een city tour bus te doen. Het is gemakkelijk, want vanuit je stoel komen er meerdere toeristische trekpleisters voorbij. In vele talen kan jij ondertussen door je koptelefoontje luisteren naar een gids die de geschiedenis per bezichtiging verteld. Tussendoor wordt je verwend door een geweldig muziekje wat al snel verveeld.. maar je bent zelf de bediening van het geluid, dus harder of zachter is all up to you! Natuurlijk kan je uitstappen waar je maar wilt en ook weer opstappen. Ideaal.

ps. bij de City-Circle tourbus staat het niet goed aangegeven waar de bushaltes zijn. Wij hebben meerdere rondjes om een plein gelopen… meerdere mensen in de winkels gevraagd en niemand die ons kon helpen. We hadden overigens wel goede WIFI (moet je ook geluk met hebben, check je abonnement van tevoren) maar ook met de digitale plattegrond staat niet duidelijk waar de bus stopt. Gelukkig zag ik hem ineens aan komen rijden en na 1,5 uur gedoe.. snel mijn vriendin uit een winkel geplukt en samen achter de bus aan gerend. De bus stopte inderdaad op een vreemde spot die we nooit hadden kunnen vinden. Dus als tip; kies voor een andere maatschappij of duidelijk uitzoeken waar de haltes PRECIES zijn. Scheelt de nodige vakantie stress!

SJEIJK OP STAP EN BAGELS
Na meerdere malen voorbij te zijn gelopen, had Friedrichstadt-Palast onze aandacht gekregen. In Berlijn is er voor ieder wat wils als je van entertainment houdt. De volgende keer hopelijk een techno feestje, maar nu een leuk bezoek aan het theater met de show; THE ONE. Het is een show waarvan de kleding helemaal door Jean Paul Gaultier is ontworpen, dat beloofd dus iets! Bij de eerste scene zie je veel gogo dans, typische extravagante kostuums en de jaren’80 Madonna outfits. Wij dachten beide dat het een travestieten dans/show zou worden. Maar ineens word je verrast en komen er Circe du Soleil-achtige dans met shows voorbij wat helemaal de moeite waard is. De binnenkant van het bijzondere imposante gebouw bezichtigen is al een bezoekje waard en doet je denken aan de jaren ’20.

Mocht je een appartement of hotel boeken? Wij zaten op Under den Linden wat heel centraal is. Vanuit hier kan je de drukte opzoeken of de andere kant op gaan voor de grote merk winkels en shoppingmalls.
De roadtrip eindigde met een laatste ontdekkingsreis met de auto. We waren op jacht naar bagels, en hebben dankzij Google een heel bijzonder café gevonden. De eigenaar bereid met heel zijn ziel en liefde het eten en drankjes. Het interieur is alternatief met heerlijke vintage jazz en soul muziek. Uber typerend zit er naast ons een interessante jongeman. Hij past dan ook helemaal bij het decor met zijn vintage kleding en hij ziet er uit alsof hij niet een blog, dat is veel te modern, maar een verhaal aan het schrijven is, een typische vintage schrijver. We gaan voor het culturele ontbijt, met zelfgemaakte hummus, gegrilde groentes, een gebakken ei, avocado en bagel…maar wat.. geen bagel maar geroosterd brood?! De grap van de dag, kilometers rijden op zoek naar en bagel. Bagelshop gevonden en dan geen bagel… Maar het ontbijt was zo heerlijk dat we echt vol en voldaan waren. En de espresso…. de beste die ik tot nu toe in Berlijn op heb!

Tot de volgende keer BERLIJN!

TIPS FOOD:
1. Simply Keto. Een hip café waar je paleo, ketogenisch of suikervrij verantwoord los kunt gaan. Van pizza, thaise soup naar allerlei taarten. Allemaal heerlijk verantwoord.
2. Peter PANE. Een UBER druk en hippe hamburger tent. Aanbod voor veganistisch of vegetariërs is ongekend.
3. Momos. Voor de kleine trek, snack of gewoonweg mega zin in dumplings. Ze hebben veel soorten die vers worden bereid.

TIPS SIGHTSEEING:
1. Friedrichstadt-Palast. Check de actuele show. Het bijzondere gebouw is al de moeite waard om van binnen te zien.
2. Naast de muur is het Joodse museum zeker een aanrader om je mee te nemen in de bijzondere geschiedenis.
3. Alexanderplatz. Naast vele shops die je hier kunt vinden, is het ook een mooi centraal punt om vanuit hier Berlijn verder te ontdekken.