Wat was dit een bijzondere beleving! Voor diegene die het aandurfde om even 3 dagen vrijwillig in nobele stilte te leven, zonder telefoon, zonder contact met de buitenwereld, geen (oog) contact met elkaar en niet eens een boek of muziek om naar te luisteren; RESPECT!

Ik begrijp dat dit voor velen van ons niet de eerste keuze is. Als we dan al actie ondernemen, gaan we liever massaal naar de sportschool om er flink explosief tegenaan te gaan. Natuurlijk helemaal ok, zeg ik dan als Personal Trainer… MAAR

In nobele stilte… Mediteren… In stilte helemaal op jezelf zijn…


Dat is pas “The NEW Level” even uit je comfortzone gaan!!

Voor diegene die zich nu afvragen, waarom doe je jezelf dit aan en wat kan je dan allemaal verwachten in zo’n weekend? Ik zal onze dagen even beschrijven om je een beter inzicht te bieden, maar dit verbleekt natuurlijk met het gewoon DOEN en ERVAREN.

Dag 1.
We hebben met zijn allen afgesproken om rond 17.00 te verzamelen bij de accommodatie. Het leek mij een prettig idee om eerst even met zijn allen kennis te maken, de accommodatie en omgeving te ontdekken en naar het diner de nobele stilte in te laten gaan. Het was iets anders gelopen dan gepland want 2 deelnemers zijn uiteindelijk later aangesloten, dus ook de nobele stilte ging iets later van kracht.. bofkonten! Op de planning stond een heerlijke Yoga Nidra waar we gelijk een mooie intentie voor jezelf kon benoemen. En omdat we toch privé met zijn allen in een eigen huisje zaten, trokken we gelijk de pyjama’s aan om aansluitend door naar bedje te kunnen.

Dag 2.
Gelijk start mijn dag met een binnenpretje want ik mag iedereen met de gong wakker maken zodat we de dag kunnen starten. De planning; wakker worden met een easy flow YOGA. Ok, kleine aanpassing.. ik zie voornamelijk mijn eigen Yoga Tribe mensjes dus skippen we die easy flow en belanden we ergens tussen een easyflow en powerYOGA.

In nobele stilte al je gedachtes en gevoelens noteren…

YOGA – STILTE WANDELING
Na de yogales in alle stilte ontbijten en dan op pad voor een ..jawel Stilte wandeling. Weer een kleine aanpassing, want het bos die heel dichtbij is, is wegens omstandigheden niet toegankelijk voor wandelaars. Een heel mooi alternatief gevonden waar we een stukje in de auto voor moesten rijden. Een bijzondere rit voor iedereen, geen radio en geen woorden die we delen met elkaar.. Ondanks het weer hebben we toch wat Qi Gong oefeningen kunnen doen, wat een mooie mindful aanvulling was met de wandeling.

MEDITEREN… MEDITEREN…
Vandaag was de dag dat we vaker een moment van meditatie konden ervaren. Voor diegene die weleens een groepsmeditatie hebben gevolgd weten zij dat dit al een zware opgave kan zijn. Je gaat lichamelijk ervaren dat je voor je gevoel in een wellicht onnatuurlijke houding zit. Je heupen, je knieën en je voeten kunnen gaan tintelen of zelfs in slaap vallen. Geen aangenaam gevoel. Je leert gelijk het moment, je lichaam en je mindset te accepteren. Je komt tot besef dat alles vergankelijk is en elk moment, gevoel, gedachte en geluid vergaat. De meditatiesessies waren pittig ondanks de verschillende mediatietechnieken. Dit had vooral te maken met lichamelijke klachten, maar juist door vaker zittend te mediteren krijgt het lichaam meer kans om hieraan te wennen.

De avond sloten we weer af met een geleide liggende meditatie. Dit keer weer een andere meditatie techniek dan voorgaande dag. Zondagochtend is de meditatie om 07.00 gepland dus de meeste zijn hierna gelijk naar bed gegaan.

Dag 3
Ik mocht iedereen weer met de GONG uit bed trommelen. Twee lange zittende meditaties en daarna ontbijt. Na de meditaties kort een rondje gedaan hoe de ervaringen waren, maar al snel was iedereen toe aan ontbijt want dan kon de nobele stilte los gelaten worden.

Wat is mijn gehele ervaring?
Iedereen is met andere verwachtingen en intenties aan ons stilte retreat begonnen. En dus voor iedereen een andere beleving met ervaring. Maar iedereen is vooral tot rust gekomen. Door geen afleidingen, verleidingen van buitenaf en door de nobele stilte te accepteren creëer je volledige bewuste aandacht voor jezelf. Iedereen wilde zich al gelijk opgeven voor Retreat 2.0…. To be continued….
Misschien zie ik je alvast tijdens onze maandelijkse groepsmeditatie op zaterdag…

RETREAT, RECHARGE, REBOOT