Lesson Learned

Costa Rica July 2021

Ik ben met onze tienerzoon op avontuur gegaan. Helemaal naar de andere kant van de wereld. Een educatieve vakantie die nog meer bijzonder zou moeten zijn omdat we deze keer op reis gaan zonder papa.

En daar zit je dan ver van de bewoonde wereld ergens in een natuurreservaat zonder mobiel netwerk. Joy! Als daar blijkt dat je bent bestolen van beide paspoorten, creditcards, pinpassen en portemonnee met alle cash… nou dan zakt de grond wel even onder je voeten vandaan. Zero Joy!

Dan je zoon die overstuur raakt en in paniek is. Wat doe je dan als moeder? Je bent heel menselijk zelf ook in Paniek, gefrustreerd en voelt je rete machteloos.

Wat dan? En… Wat deed Ik?

Ik zette snel mijn “mama” masker op en hield mezelf groot voor die kleine verdrietige jongen. Hij had troost, liefde en geborgenheid nodig. Van binnen was het wel even standje #error#. 5 minuten lang voelde ik mij zo. En hierna… RUST
?! Ja… Ik liet het los. Niet alleen voor mijn zoon, maar vooral omdat het al was gebeurd. “Voltooid verledentijd”. We hadden alleen het NU waar we bewust de keuze hadden hoe om te gaan met deze situatie.

Na dit inzicht kwam vooral dankbaarheid. Dankbaar dat we nog leefde en gezond waren. Dankbaar voor het feit dat het spullen zijn welke we altijd kunnen vervangen. Dankbaar voor deze situatie waar ik gelijk minimaal 10 levenslessen wijzer van was geworden. Wow…

Dat is wel zo’n moment dat er een winnaar word geboren.

Het lijkt misschien of ik mezelf een schouderklopje geef, duh! Helemaal true. Maar ik deel dit vooral aan iedereen om te laten zien dat je echt een keuze hebt. In plaats van denken in problemen, juist in oplossingen denken.

Het is grappig dat ik vaak na mijn verre reizen altijd zoveel inspiratie heb.

Komt het door de tropische weersomstandigheden? Een andere cultuur? Of komt het door de mensen die ik gaande weg ontmoet…

Als personal trainer/coach vind ik het heel belangrijk om te blijven groeien. Dit kan op een speciaal vakgebied zijn, een specifiek specialisme of op persoonlijk vlak.

Vooral het laatste is voor mij toepassing. Juist omdat ik vooral een ervaringsdeskundige ben. Ik ben geen universitaire afgestudeerde psycholoog, diëtiste/ life style coach of sportleraar.

Ik ben puur, rauw en vooral gevormd door ervaringen (natuurlijk ook mede dankzij mijn non universitaire opleidingen en cursussen.

Als ik straks weer ga coachen wordt dit met nieuwe inzichten en kennis.

“You either stay a victim or you are a Winner”

Met alle respect wil ik niemand oordelen en/of beledigen.
Want oordelen zegt meer over jezelf dan over iemand anders.

Ik praat uit ervaring en deel mijn ervaringen. Want ik ben beide geweest.
Door veel negatieve ervaringen kan ik sneller kiezen door mijn verkregen winnaarsmentaliteit.

Een slachtoffer blijven van je eigen trauma’s, emoties en angsten. Wat vaak je comfortzone wordt. Het is een bekend terrein ondanks dat het niet eens een fijn terrein is. Kan jij objectief antwoorden; Zou jij jouw “comfortzone” aan je dierbare gunnen? Vast niet. Maar voor jou is het maar een al te bekend terrein. En vaak krijgt je daarvoor aandacht. Van jezelf en/of anderen. Je blijft de situatie, de trauma’s en vaak pijnlijke emoties herhalen en opnieuw beleven. En daardoor kom je niet echt vooruit.

Of

Je bent een winnaar! Jij ziet elk probleem, elk trauma, alle nare ervaring als een leer. Dat je het hebt overleefd!!! Dat je dit nooit meer wilt meemaken. Dat je er alles aan gaat doen om je nooit meer zo te hoeven voelen. Of als het nog een keer zou gebeuren weet je gelijk wat je wel/niet moet doen.

Easy to say. True again!
Dit kan alleen na veel te hebben meegemaakt en te hebben gezien. En ik mag hopelijk nog minimaal mijn leeftijd aan nieuwe ervaringen meemaken. The good & all the bad.

Ik ben heel bewust dat je het ene moment een winnaar bent en dan ineens toch weer het slachtoffer wordt. Dat maakt ons “menselijk”. Maar hoe vaker je de winnaar kiest boven het slachtoffer, hoe makkelijk de winnaar gaat winnen.

En dat winnen kan samen met proffesionele hulp, coaching of zelfs vanuit jezelf zijn.

Laat ik je motiveren en inspireren.

Alleen maar liefde.
Nathalie Vibien